Tekstgrootte
Burgerschap brengt jonge burgers de basiskennis, vaardigheden en houding bij die nodig zijn om een actieve rol te kunnen spelen in de eigen leefomgeving en in de samenleving. De Fortengensschool brengt haar leerlingen bij dat zij deel uitmaken van een pluriforme gemeenschap en het besef dat iedereen daaraan een actieve bijdrage moet leveren. Daarbij gaat het niet alleen om kennis, maar ook om oefening, de school is de aangewezen ‘oefenplek’ om samen te leren leven met anderen.
Drie kernbegrippen identiteit, democratie en participatie staan daarin bij ons centraal.
Alle vakken dragen bij aan het realiseren van actief burgerschap en sociale integratie. Het vak godsdienstige vorming neemt hierin een bijzondere plaats in. Het vertellen van de Bijbelverhalen is een krachtig instrument om belangrijke levensvragen en levenshoudingen met de kinderen te bespreken. Kinderen ervaren dat religieuze opvattingen voor mensen een belangrijke bron kunnen vormen om het eigen leven in te richten. Vanuit die eigen ervaring wordt kinderen geleerd respectvol om te gaan met mensen met een ander geloof.
Kinderen zijn nieuwsgierig en vervullen nu en straks taken en rollen waarop ze via het onderwijs worden voorbereid zoals die van burger in een democratische rechtsstaat. Op de Fortgensschool beseffen we dat een democratie kwetsbaar is en alleen kan bestaan als iedereen zijn of haar steentje wil bijdragen. Dat besef moet worden bijgebracht en in de houding in de praktijk worden geleerd. We geven op de volgende manier inhoud aan die opdracht:
Met burgerschapsvorming leren wij onze leerlingen elkaar te helpen en er te zijn voor anderen in de vorm van;