Ons uitgangspunt bij de kleuters is: Leren door spelen in een rijke leeromgeving. Het werken in de groepen 1 en 2 gebeurt vanuit de kring. In de kring begint de schooldag en hier keren de kinderen ook steeds weer terug. De lesinhouden worden in de kring aangeboden en de verwerking vindt plaats in hoeken, op het kleuterplein, in de centrale hal in de school en buiten op het schoolplein. De kleuters werken met een planbord waarop de kinderen kunnen aangeven welke verwerking ze gaan doen. In de kleuterbouw wordt gewerkt met kleuterplein. Echt álles zit in Kleuterplein: taal-lezen, rekenen, sociaal-emotionele ontwikkeling, wereldoriëntatie / burgerschap, bewegingsonderwijs, drama, muziek, beeldende vorming, voorbereidend schrijven en Engels.
Wij gebruiken voor rekenen de methode Wereld in Getallen. Daarnaast gebruiken we de leskisten van Met Sprongen Vooruit. Al onze leerkrachten hebben hiervoor een cursus gevolgd zodat zij de uitdagende materialen goed kunnen combineren met onze lesmethode. Verwerking van de methode gebeurt veelal de software van Gynzy op de chromebook. Alle kinderen van groep 3 t/m 8 beschikken over een eigen chromebook of ipad.
Sinds 2015 werken we in alle klassen met de toepassingsgerichte taal- en spellingsmethode Staal. Ieder leerjaar wordt gewerkt aan acht thema's waar ongeveer vier weken aan wordt gewerkt. De eerste twee weken wordt de nieuwe leerstof aangeleerd en ingeoefend. Daarna volgen de toepassingsweken met als resultaat een presenteerbaar of publiceerbaar product. Het leerproces wordt ondersteund met uitstekend digitaal oefenmateriaal. De verwerking van de taallessen gebeurd in schriften, mondeling en via presentaties. De verwerking van Spelling gebeurt op de chromebooks en/of ipads.
In groep 3 wordt officieel een start gemaakt met het leren lezen. Wij gebruiken daar de methode Lijn 3 voor. Het technisch lezen, begrijpend lezen, spreken en luisteren, spelling en de ontwikkeling van een uitgebreide woordenschat zijn belangrijke pijlers van deze methode. Vanaf groep 4 werken we met de methode Estafette. Leerlingen leren eerst correct lezen, waarna ze hun leessnelheid verhogen om vlot en vloeiend te leren lezen.
Daarnaast is elke klas lid van de bibliotheek en wordt er veel aandacht besteed aan tutorlezen. Dan wordt er samen met een tutor, een leerling uit groep 7 of 8, een kwartier per dag onder begeleiding één op één gelezen. Dit gebeurt drie of vier dagen in de week, gedurende een periode van 10 weken.
Vanaf groep 4 wordt gewerkt met de methode Nieuwsbegrip. Deze methode speelt in op de actualiteit met wekelijks nieuwe teksten op verschillende niveaus.
Wij zijn als school ook trots op al onze activiteiten rondom de Kinderboekenweek met onze jaarlijkse en goedbezochte kinderboekenstand.
We maken gebruik van de methode Take it easy. De leerlingen werken hiermee vanaf groep 5. Ze doorlopen de methode via thematische filmpjes, leuke clips en prikkelende opdrachten. Tjjdens de les kan de leerkracht, via het digibord, de take ie easy-teachers inzetten. Dit zijn native speakers die met hun correcte uitspraak en enthousiasme op een originele wijze de Engelse taal weten over te brengen op de leerlingen.
De kinderen leren vanaf de kleuters om om te gaan met computers. In groep 6 besteden we expliciet aandacht aan het werken met tekstverwerking-, presentatieprogramma's en internet. In groep 6 en 7 worden er lessen typevaardigheid aangeboden. In groep 7 is er een lessenserie over mediawijsheid. Elk kind beschikt vanaf groep 3 over een eigen device. Deze worden continu bij verschillende vakken ingezet. Al onze methodes maken gebruik van ondersteunende software voor het digitale schoolbord en voor de leerlingen voor het inoefenen van de lesstof. Er is ook software die leerlingen thuis de mogelijkheid geeft om extra te oefenen.
In de middagen wordt gewerkt met het curriculum van IPC (www.ipc-nederland.nl). IPC omvat natuur & techniek, geschiedenis, aardrijkskunde, culturele vorming, creatieve vorming, muziek en burgerschap. De groepen 3&4 werken drie keer per week 1 uur thematisch met dit curriculum en de groepen 5 t/m 8 elke middag één tot anderhalve uur. Het is een eigentijds programma waarin effectief leren centraal staat. De kinderen worden actief betrokken bij hun eigen leerproces en leren doelgericht te werken aan kennis, vaardigheden en inzicht. Daarnaast werken de kinderen aan zelfvertrouwen, begrip, het ontdekken van eigen talenten en is er aandacht voor internationale ontwikkelingen en andere culturen. Het curriculum werkt met onderwerpen die Units worden genoemd. Het zijn er tachtig. Elk jaar wordt zorgvuldig gekeken welke Units worden aangeboden. De groepen 3/4, 5/6 en 7/8 werken met dezelfde units. Het uitgangspunt van elke unit is telkens wat leerlingen gaan leren en niet wat ze gaan doen. Elke unit heeft een vaste structuur. Bij ieder onderdeel van die structuur neemt het leren een centrale plek in. Om kinderen te enthousiasmeren en emotioneel betrokken te laten raken bij een onderwerp, wordt elke nieuwe unit met alle betrokken groepen ‘geopend’ – we noemen dat het startpunt – en eindigt met een ‘afsluiting’. Na de start is er altijd de kennisoogst; het in kaart brengen van de bestaande kennis bij de kinderen. Er wordt onder meer gewerkt met zogeheten mindmaps (visuele schema’s), maar er zijn meerdere manieren. Die helpen de leerlingen inzien wat ze al over een onderwerp weten. Ook helpt het maken van een mindmap om kennis en ideeën met elkaar uit te wisselen, onderlinge verbanden te zien en de kennisoogst uit te breiden. De volgende stap is dat kinderen een onderzoeksvraag gaan opstellen en dit onderzoek ook werkelijk gaan uitvoeren. De laatste stap is dat de kinderen hun bevindingen en hun behaalde doelen presenteren aan elkaar en/of aan ouders. Meer informatie is te vinden op https://ipc-nederland.nl.
Wij onderscheiden ons als school op een aantal gebieden. Alle kinderen van onze school halen een jeugd-EHBO diploma. Daarnaast zijn we aangesloten bij het Technolab en het Junior Sciencelab waarbij de kinderen vanaf groep 5 meerdere keren per jaar workshops en lessen krijgen om Natuur en Techniek Écht in de praktijk te brengen. Deze onderwerpen sluiten aan bij IPC
In groep 1 en 2 staat bewegingsonderwijs dagelijks op het rooster. Er wordt in de klas gespeeld, op het schoolplein en minstens 1x per week wordt een kleutergymles of spelles in het speellokaal gegeven. In groep 3 krijgen de kinderen 2x per week gym en wordt nog dagelijks buiten gespeeld. De groepen 4 t/m 8 krijgen 2x per week gymles. Deze lessen worden gegeven door een vakleerkracht bewegingsonderwijs of door één van onze groepsleerkrachten met een aantekening gymnastiek in hun akte.